Herman Judit vagyok, 1973-ban születtem Budapesten. Életem során voltam már aerobik-oktató, személyi edző, emberi jogi jogvédő, gimnáziumi nyelvtanár, angol magántanár, magyarnyelv-tanár, természetvédő és takarítónő. (Ezek csak azok a munkák, amiket pénzért végeztem, az önkéntes munkáim ezen a listán nem szerepelnek.) A mostani életszakaszomban trénerként, előadóként, íróként és life coachként dolgozom. A sok váltásnak az az oka, hogy valahogyan mindig arra terelt az élet, ahova a szívem húzott. Néhány rövid kényszerhelyzettől eltekintve mindig olyan dolgokkal kerestem a kenyeremet, amikben hittem, és amit örömmel tettem. Számomra a „munka” sosem volt teher, inkább olyan foglalatosság, amit akár ingyen is végeztem volna. (Mint ahogyan volt is, amikor fizetés nélkül dolgoztam.)

2008-ban olvastam Stephen Covey híres könyvét A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása címmel. Ez a könyv sokat alakított rajtam, főleg a reaktív/proaktív életvitel szembeállításával. Ezt a felosztást gondoltam tovább a munkakeresés kapcsán, és ebből született ez a honlap, valamint A magad útján című könyvem is. Aki ismeri Covey könyvét, A magad útján-t tekintheti egyfajta folytatásnak.

Miért foglalkozom munkakeresőkkel?

Túl sok ügyfelemen és ismerősömön látom, hogy bár tehetséges és jó szándékú emberek, valahogyan mégsem találják a helyüket a munkaerőpiacon: vagy olyan állásban senyvednek, amit igazából nem szeretnek, vagy még állásuk sincs, mert egyszerűen nem találnak maguknak munkát, és bár szeretnének dolgozni, nem tudnak.

Meglátásom szerint mindkét csoport súlyos tévedésekkel küzd. Sok munkakereső például azt hiszi, ő igazán mindent megtett, hogy újra elhelyezkedhessen, de valójában passzív és önállótlan volt a munkakeresésében, és a módszerei gyakorlatilag borítékolták a kudarcát. A legtöbben ugyanis rossz oldalról fognak neki a munkakeresésnek, ezért újra meg újra nem nekik való munkahelyen találják magukat. Ezeket a téves sémákat segítek lebontani az olvasóimban.

Miért hallgass rám?

Ez egy becsapós kérdés, mert igazából nem azt javaslom, hogy hallgass rám. Sőt, azt javaslom, senkire se hallgass. Senkire se hallgass — két kivételen kívül: hallgass a szívedre, és azokra, akik már előtted járnak abban a szakmában, ami felé a szíved húz. Nem mondom el neked, hogy mit csinálj, de arra adok egy receptet, hogy hogyan csináld.

Remélem, hamarosan jelentkezel, és arról fogsz beszámolni, hogy sikerült olyan munkát vagy munkahelyet találnod (vagy teremtened) önmagad számára, ahol valóban jól érzed magad, és ahol tényleg szükség van rád. A magam nevében sok sikert kívánok neked mindehhez!

Herman Judit
szerző, tréner, life coach